středa 5. března 2008

Jiří Socha - Noc ve škole (zatmění Měsíce)


Stáli jsme u školy a čekali, až nám otevřou školu. Pan učitel Sumbal nás uvítal a ubytoval nás. Kluci spali v multimediální učebně, polovina holek spalo v družině a druhá polovina v klubovně. My kluci jsme museli oddělat židle, abychom měli kde spát.

Všichni se přemístili do počítačové učebny, kde se promítal film o zatmění Měsíce. Pan učitel Sumbal si pro nás připravil prezentaci o vesmíru. Pak jsme se spojili přes Skype se slovenskou školou Tvrdošínem. Se slovenskou školou jsme se rozloučili a přišel na řadu test o vesmíru a Měsíci.

Učitelé nejspíš čekali, že uspat nás nebude jednoduché, tak nám pustili pohádku Smolíkovi a Pohádková planeta. Podle názvu je jasné, že tam bylo všechno pohádkové: marcipánové kvítí, lesní elf, Jeníček a Mařenka... Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Šli jsme si vyčistit zuby. Než všichni usli, tak uplynula dlouhá doba. Stále někdo mluvil do té doby, než nás pan učitel Sumbal neoddělil. A náhle byla tma.

Asi tak ve tři hodiny jsem zjistil, že tu tmu způsobilo to, že jsem usnul. Byla mi zima. Honza a Kuba klaksonem na fotbalové zápasy budili holky. Probral jsem se a oblékal na venek. Rozespalí a roztřáslí zimou jsme stáli před školou. Všichni se těšili, až uvidí červený Měsíc neboli úplné zatmění. Sledovali jsme fáze. Bylo to nádherné. Měsíc začal couvat a už byl málem i v úplném zatmění, ale zakryly ho mraky. Chvíli jsme čekali, jestli mraky neodplujou a nebudou ozářené Měsícem, ale marně. Všem to bylo líto. Paní učitelka řekla, ať jdeme na hřiště. Tam nám rozdali tužky a ukázali trasu, po které půjdeme. Jak jsme šli, tak jsme posbírali jednu kartičku a papír. Ve škole jsme z kartiček poskládali obrázky a na papír jsme psali vymyšlenou básničku. Po době čekání se nám ozval Tvrdošín. Ten měl štěstí a zatmění Měsíce viděl až do konce.

Kdo chtěl, mohl se v multimediální učebně dívat na Smolíkovy, a kdo chtěl spát, šel spát. Asi po hodině a půl jsme si museli sbalit věci.

Potom jsme se šli nasnídat. Na snídani byl čaj a dva loupáky. No a potom...........ŠKOLÁ!!!

Žádné komentáře: