pondělí 11. února 2008

Dosavadní průběh projektu

Tento blog vzniknul až v v souvislosti s přípravou pozorování zatmění Měsíce. Ale ať je tu všechno, shrnu tu, co jsme zatím udělali a co bylo zatím jen v Twinspace nebo v našich počítačích.

A že jsou mezi jednotlivými aktivitami dlouhé časové prodlevy? To je proto, že to není nějaký jednorázový projekt, kterému se krátkou dobu intenzivně věnujeme. Našimi činnostmi prokládáme běžnou výuku a navíc se přizpůsobujeme tomu, kdy máme čas my i naši partneři.

Známe se už dávno
S Ivanou už máme za sebou jeden etwinningový projekt z loňského roku (Spojme sa pre priateľstvo), takže staří známí! :-) Přibrali jsme Laďku jako třídní páťáků. U nás v Česku jsou děti až na jednoho chlapce nové, na Slovensku se mnohé děti zúčastnily už loňského projektu.

Příprava projektu
Projekt jsme připravovali v září a v říjnu 2007. N ašimi pracovními nástroji byl e-mail a Skype. Byl to Ivanin nápad, pustit se do vesmíru.

23.10.2007
Zahájení - registrace projektu
Tento den jsme projekt oficiálně zaregistrovali v eTwinningu. Co jsme k tomu museli vyplnit, si můžete přečíst v minulém příspěvku.

listopad 2007
Seznamujeme se
V Twinspace jsme zprovoznili diskusní fórum a do něj napsal každý z žáků (z obou zemí) krátký příspěvek o sobě. Cílem bylo, aby se děti navzájem seznámily. Každé dítě dostalo své uživatelské jméno a heslo pro přístup do twinspace, naučili jsme je, jak s ním pracovat a zbytek už bylů na nich. Někdo k zápisu do seznamky použil počítač ve třídě, někdo psal doma - podle možností.

23. 11. 2007
První společné internetové setkání

V pátek během 1. vyučovací hodiny jsme se poprvé všichni virtuálně setkali. My jsme byli v naší třídě, slovenské děti s paní učitelkou v počítačové učebně. Použili jsme Skype, mikrofon, reproduktory a webkameru. Obraz jsme pouštěli do třídy přes velkou televizi.
A co jsme dělali? Obě třídy byly rozděleny na skupinky a společně jsme losovali, která vesmírná tělesa bude každá skupinka zpracovávat: bude to Uran? Venuše? Slunce? Měsíc? Hvězdy?
Výsledek: Kopřivnice dostala na starost Merkur, Zemi, Měsíc, Jupiter, Uran a trpasličí planety s asteroidy, Tvrdošín zbytek planet, Slunce a hvězdy.

Prosinec 2007 - leden 2008
Prezentace o vesmírných tělesech
Ještě na konci listopadu, 28. 11. 2007, jsme v Kopřivnici netradičně strávili hodinu výtvarky v počítačové učebně. Proč výtvarky? Protože v tu dobu byly počítače volné. :-) A proč počátače? Děti se učily tvořit prezentace v PowerPointu. Zkušebně si vytvořily prezentaci o Vánocích.
Potom v prosinci si skupinky chystaly své vesmírné prezentace. Nedělaly to ve škole, ale doma - vždy u jednoho se skupiny. Informace hledaly děti na internetu i v encyklopediích.
Tvrdošínské děti k tomu využily svůj počítačový kroužek.

17. 12. 2007
První zkušební prezentace

Dnes během dvou vyučovacích hodin děti poprvé prezentovaly svá vesmírná tělesa. Prezentace ještě nebyly hotové, děti měly předvést, co už mají. Ve skupinkách postupně předvedly Měsíc, Zemi, Venuši, trpasličí planety, Uran a Merkur. Ke všem prezentacím měli připomínky jak ostatní spolužáci a spolužačky, tak oba učitelé.
Autoři podle nich své prezentace upraví, poslední skupinka navíc dodělá zapomenutou prezentaci o Jupiteru.
Po Vánocích si všechno odprezentujeme znovu, to už by měly být prezentace úplně hotové.

leden 2008
Dolaďujeme prezentace

V lednu bylo kvůli uzavírání známek málo času, přesto alespoň děti samy dodělávaly podle našich připomínek své prezentace.
Po uzavření klasifikace jsme se opět sešli - nejprve v počítačové učebně u projektoru a potom v jejich třídě u televize - a promítli jsme si hotové prezentace, které jejich autoři komentovali.
Prezentace jsme umístili do Twinspace, aby se s nimi mohli seznámit slovenští žáci. My se seznámíme s jejich prezentacemi a potom pro sebe navzájem vytvoříme kvízy o vesmírných tělesech.
Prezentace tu nebudeme vystavovat, protože obsahují nepůvodní obrázky stažené z internetu.

Žádné komentáře: