čtvrtek 29. května 2008

Z Kopřivnice do OSN

Čtvrtek 28. května byl pro naše žáky slavnostním dnem. Jako odměna za celoroční práci na projektu je čekal zájezd do OSN ve Vídni. Díky sponzorovi ČSAD Logistik Ostrava a. s. dokonce zcela zdarma a navíc děti už v autobuse čekaly drobné dárečky. Na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli, co je to schengenský společný prostor a Evropa bez hranic. Vždyť jediná kontrola nás čekala až v OSN při přechodu z rakouského do mezinárodního prostoru.


Vyjeli jsme brzy ráno a už v deset hodin jsme přijeli do Vídně. Po dopolední procházce centrem rakouské metropole jsme se přesunuli ke komplexu budov OSN. Zde jsme se setkali s učiteli a dětmi ze slovenského Tvrdošína, s nimiž jsme na projektu spolupracovali. Společná exkurze byla završením této celoroční aktivity. Obdrželi jsme identifikační nálepky, prošli detektorem a ujala se nás slovenská průvodkyně, která s námi během více než hodiny prošla hlavní části vídeňského centra OSN. Děti se dozvěděly, proč byla tato organizace založena, jaké jsou její úkoly, jak funguje, mohly si vyzkoušet své znalosti států a vlajek. Z galerie jsme si prohlédli i právě probíhající konferenci a zjistili, co všechno obnáší práce tlumočníků. Prohlídku jsme završili v sektoru věnovaném kosmickému výzkumu, kde jsme mimo jiné mohli obdivovat kámen přivezený z Měsíce.

Po skončení exkurze jsme se ještě před budovou OSN pustili do kreslení. Oba dva dětské kolektivy malovaly na velký papír obrázky s tématikou vesmíru, své země i svého města, přidaly své věnování a podpisy a navzájem si svá díly vyměnily na památku. V té době už nás poněkud podezřívavě sledovala ochranka mezinárodní budovy. Proto jsme další plánovanou aktivitu, vzájemný kvíz kosmických znalostí, odložili - převedeme jej raději do elektronické verze sem na blog. Poté jsme se rozloučili a vydali se na cestu zpět.

Netradiční návštěva Vídně byla po získání mezinárodního certifikátu kvality za náš projekt dalším završením naší celoroční společné snahy.

Fotogalerie z Vídně.


Žádné komentáře: